top of page

מה קורה לגוף ולנפש במצב של סטרס מתמשך?

מדינת ישראל נמצאת כבר 11 חודשים במצב של מלחמה

הנס סלייה היה חוקר שהתמקד בחקר הסטרס והשפעתו על התגובות האנדוקרינולוגיות של הגוף, למעשה סלייה היה הראשון שטבע את המונח סטרס (דחק) והרחיב את המודל של וולטר קאנון, שהיה הראשון שדיבר על תגובת הילחם או ברח, המתרחשת במצב לחץ.


סלייה חקר מה קורה לאדם כאשר מצב הלחץ מתמשך לאורך ימים/חודשים/שנים. בעקבות מחקריו הציג את "תסמונת ההסתגלות הכללית" ללחץ.


לפי סלייה כאשר מצב הלחץ נמשך לאורך זמן רב עוברים כל בני האדם את אותם שלבים: 1. שלב האזעקה, 2. שלב ההתנגדות, 3. שלב התשישות.



1. שלב האזעקה


זהו השלב שמתחיל מיד עם מצב הלחץ, נדלקת מעין נורת חירום, האדם מבין שמשהו רע מתרחש, רמת התפקוד של האדם צונחת עקב הבהלה והחרדה אך בנקודת השפל נכנסת המערכת הסימפטטית (המעוררת) לפעולה, מגייסת את האנרגיה של הגוף ומקפיצה את רמת תפקוד הגוף לגבוהה מאוד: הדופק עולה, לחץ דם גבוה, מתח בשרירים, נשימות קצרות ומהירת לחזה, הגוף מוצף בהורמוני סטרס: קורטיזול ואדרנלין, זהו שלב קצר שמוביל מיד אל השלב הבא. את שלב האזעקה חווינו כולנו ב 7 באוקטובר 2023, כשהבנו שמשהו רע מאוד קורה במדינת ישראל, הגוף נדרך, הלב דפק ולא באמת הבנו את המצב



2. שלב ההתנגדות


השלב השני של תסמונת ההסתגלות הכללית ה



וא שלב ארוך שבו הגוף נמצא ברמת תפקוד גבוהה, הן פיזית והן נפשית, כך האדם יכול להתמודד עם מצב הלחץ בצורה הטובה ביותר. רוב מצבי הלחץ יסתיימו כשהאדם עדיין בתוך השלב של ההתנגדות פירושו שהאדם יורד חזרה לרמת תפקוד רגילה והוא מוכן להסתער על מצב הלחץ הבא.


בשלב זה האדם מתמודד עם מצב הלחץ היטב זה השלב שבו החיילים לוחמים בעזה ובצפון, משפחות החטופים נאבקות להשבת יקיריהם, הציבור מתגייס לסייע למצב כפי יכולתו וכדומה



3. שלב התשישות

כאשר הלחץ נמשך תקופה ארוכה, האדם מגיע לשלב השלישי.

זהו השלב האחרון אליו יגיע האדם אם מצב הלחץ נמשך זמן רב והאנרגיה של הגוף נגמרה, האדם לא מסוגל להתמודד עם מצב הלחץ. הוא בתשישות פיזית ונפשית שתבוא לידי ביטוי בהסתגרות, הימנעות מאכילה, דיכאון, שימוש באלכוהול וסמים ובמקרים קיצוניים גם מחלות ומוות בשלב זה נצפה לראות יותר מחלות אוטואימוניות כמו פסוריאזיס, פיברומיאלגיה, סכרת, כאבים כרוניים ואף מחלות קשות. מערכת החיסון אינה מסוגלת להתמודד עם לחץ מתמשך לאורך זמן והיא נחלשת מערכת העצבים יוצאת מויסות.


אנחנו נמצאים כמעט שנה במצב של לחץ מתמשך, עצב רב, אובדן, ייאוש וחוסר תקווה. אנשים רבים מרגישים את האנרגיה הנמוכה ואינם מצליחים לתפקד כמו בשיגרה רגילה.


הגוף נמצא במתח גבוה.


הנשימה היא כלי מעולה לחזור לויסות ולהרגעה.

יש דרכים רבות להשתמש בנשימה ככלי להרגעה, ולכן חשוב להביא מודעות לנשימה ולעשות זאת יום יום שכן,

החדשות הקשות גורמות לנשימה שלנו להתכווץ ולהיות שטוחה ולא עמוקה.

נשימה מלאה היא נשימה סרעפתית, שאיפה איטית דרך האף, רצוי בקצב של 5 שניות ואז נשיפה איטית מהאף, גם בקצב של 5 שניות. בכל פעם שעולה המתח, האריכו את הנשיפה, נשפו דרך הפה בשפתיים קפוצות, כאילו שאתם מכבים נר, כמה שיותר לאט. זה מעביר את המוח למצב של גלי אלפא, גלי מדיטציה, והגוף מתחיל להרגע

ובנוסף,


קחו פסק זמן מהחדשות.


עשו משהו שאתם אוהבים


היפגשו עם אנשים


הקפידו על תזונה נכונה, ספורט ושינה.


עשו מדיטציה


תנשמו.



עקבו אחרי לתכנים נוספים,


מוזמנים לכתוב לי איך אתם מרגישים בימים אלה


מה עוזר לכם להתמודד?


זכרו שמותר לכם לבקש עזרה

לשיחה אישית עימי: 052-2279144 חיבוק

עינת